Google+ Something about Sweden: Caltha palustris (Kingcup, Marsh Marigold) [Kabbleka] Spring wild flowers [googlea2034c01c6ad862d.html]

Tuesday, May 18, 2010

Caltha palustris (Kingcup, Marsh Marigold) [Kabbleka] Spring wild flowers

Caltha palustris (Kingcup, Marsh Marigold is a herbaceous perennial plant of the buttercup family, native to marshes, fens, ditches and wet woods.
More about: "Wikipedia" English

Kabbleka (Caltha palustris) är en växt med gula blommor som utgörs av 5 fria foderblad. Kronblad saknas. Det finns även en rent vit varietet, 'Alba'. Honungsavsöndringen är inte bunden vid hyllebladen eller ståndarna, utan det är pistillerna, som i en liten grop på vardera sidan av fruktämnet har de sockeralstrande körtlarna. Blomman har en svag doft som påminner om kautschuk. Bladen är hjärtformade och glansigt mörkgröna. Frukterna är flerfröiga fröhus, vart och ett bildat av ett enda fruktblad. De liknar ärtväxternas baljor.
Kabblekan är allmän vid kärr, diken och på sanka stränder där dess saftigt gröna, grova och något klumpiga örtstånd hastigt skjuter upp från de övervintrande skotten och hinner blomma redan i maj. Den finns över hela norden, även högt upp i fjällen.
Förr åts blomknopparna som kapris med salt och ättika, men det är inte att rekommendera då de är svagt giftiga. Kabblekan har även kallats bland annat kabbelök, kalvleka, bäckblomma, bäckros och mjölkros.
Ibland hör man sägas att kabblekan framkallar vårtor, men det finns inga bevis för att så skulle vara fallet. Troligen är det en skröna som spridits för att avskräcka barn från lek vid vatten.
Mer om:"Wikipedia" Swedish-Svenska

Den virtuella floran:


Posted by Picasa
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment

Welcome! Välkommen! Thanks! Tack!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin